جمیله دبیری نیا، مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان با اشاره به تمرکز جمعیت و فعالیت‌های توسعه‌ای در نوار ساحلی استان گفت: استقرار بیشترین بار جمعیتی و توسعه‌ای در حساس‌ترین اکوسیستم‌ها، حساسیت‌های محیط‌زیستی هرمزگان را دوچندان کرده و نیازمند نگاه ویژه ملی است.

به گزارش صبح دریانیوز، حبیب مسیحی‌تازیانی در هفتمین جلسه شورای اداری استان هرمزگان که با حضور معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، استاندار هرمزگان، نماینده ولی‌فقیه در استان و جمعی از مسئولان برگزار شد، با تشریح مهم‌ترین چالش‌ها و ظرفیت‌های محیط‌زیستی استان اظهار کرد: موضوعات مطرح‌شده در این نشست، بازتابی از عملکردهای گذشته و نشان‌دهنده ضرورت بازنگری جدی در مسیر توسعه استان است.

*توسعه بدون پایداری، تهدیدی برای محیط زیست

مسیحی‌تازیانی با تأکید بر اینکه محیط زیست تنها در سایه توسعه پایدار می‌تواند به یک مزیت راهبردی برای استان تبدیل شود، گفت: اگر توسعه پایدار به‌درستی در هرمزگان محقق شود، فشار بر اکوسیستم‌ها کاهش یافته و تعارض میان توسعه و حفاظت محیط زیست به حداقل می‌رسد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان با اشاره به تفاوت مدیریت اکوسیستم‌های خشکی و دریایی افزود: در خشکی، آثار تخریب و تغییر کاربری‌ها قابل مشاهده است و برای آن راهکارهایی تدوین شده، اما در اکوسیستم‌های دریایی به‌دلیل ناپیدا بودن آنچه در زیر سطح آب رخ می‌دهد، حفاظت و مدیریت همواره با پیچیدگی‌ها و چالش‌های بیشتری همراه بوده است.

*هرمزگان در خط مقدم توسعه دریا‌محور

مسیحی‌تازیانی با اشاره به سیاست‌های کلان کشور و تأکیدات مقام معظم رهبری در حوزه توسعه دریا‌محور تصریح کرد: حرکت به‌سوی توسعه دریا‌محور باید هم‌زمان با حفاظت از انفال و سرمایه‌های طبیعی دریایی باشد، چراکه استان هرمزگان امروز در خط مقدم این نوع توسعه قرار دارد.

*۴۵ درصد سواحل کشور در اختیار هرمزگان

وی با تشریح ویژگی‌های جغرافیایی استان گفت: هرمزگان با برخورداری از بیش از ۴۵ درصد سواحل کشور، بیشترین تعداد جزایر و پهنه‌های متنوع ساحلی و دریایی را در خود جای داده است؛ جزایری که هرکدام یک اکوسیستم منحصربه‌فرد محسوب می‌شوند و نیازمند حفاظت ویژه هستند.

*افزایش مناطق تحت مدیریت محیط زیست در دستور کار

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان با اشاره به وضعیت مناطق تحت مدیریت افزود: در حال حاضر ۱۹ منطقه تحت مدیریت محیط زیست در استان وجود دارد که حدود چهار درصد از مساحت استان را شامل می‌شود، اما برنامه‌ریزی شده است با ارتقای مناطق حساس و ارزشمند، این عدد به بیش از ۲۰ درصد افزایش یابد.

*هرمزگان؛ بهشت تنوع زیستی کشور

وی با اشاره به غنای کم‌نظیر تنوع زیستی استان تصریح کرد: حدود ۶۸ درصد پرندگان کشور در هرمزگان زیست می‌کنند و بیش از ۳۳ درصد گونه‌های پرندگان مهاجر در این استان حضور دارند. همچنین گونه‌های شاخص دریایی، آبزیان ارزشمند و تالاب‌های مهم بین‌المللی از دیگر ظرفیت‌های بی‌بدیل استان است.

*مانگروها، ذخایر راهبردی نیازمند حمایت ملی

مسیحی‌تازیانی با بیان اینکه هرمزگان از نظر تعداد تالاب‌ها رتبه نخست و از نظر وسعت رتبه دوم کشور را دارد، گفت: بخش قابل‌توجهی از جنگل‌های مانگرو کشور در تالاب‌های این استان قرار گرفته و حفاظت از این ذخایر ارزشمند، نیازمند توجه و حمایت ویژه ملی است.

وی تمرکز جمعیت و فعالیت‌های توسعه‌ای در سواحل و دریا را یکی از مهم‌ترین چالش‌های محیط زیستی استان دانست و افزود: بیشترین بار جمعیتی و توسعه‌ای استان در حساس‌ترین اکوسیستم‌ها متمرکز شده که این موضوع، اعمال مراقبت‌های محیط‌زیستی مضاعف را ضروری می‌سازد.

*زنگ خطر کمبود نیروی انسانی محیط زیست

مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان با اشاره به وضعیت نیروی انسانی عنوان کرد: میانگین سنی نیروهای محیط زیست استان بالاست و در صورت عدم جذب هدفمند، در سال‌های آینده با کمبود جدی محیط‌بان و کارشناس مواجه خواهیم شد. جذب‌های اخیر بیشتر جبران کمبودهای گذشته بوده و پاسخگوی نیازهای آینده نیست.

*تقویت پایش و نظارت زیست‌محیطی صنایع

وی همچنین بر لزوم تأمین تجهیزات تخصصی پایش زیست‌محیطی تأکید کرد و افزود: با وجود محدودیت‌های اعتباری، اقدامات مناسبی در حوزه تأمین تجهیزات پایشی انجام شده که نقش مؤثری در افزایش دقت نظارت بر صنایع بزرگ و کاهش آلایندگی‌ها خواهد داشت.

مسیحی‌تازیانی در پایان با استناد به اصل پنجاهم قانون اساسی گفت: حفاظت از محیط زیست وظیفه‌ای همگانی است، اما تحقق آن نیازمند حمایت‌های ملی، نگاه ویژه به استان هرمزگان و هم‌افزایی همه دستگاه‌ها برای ایجاد توازن میان توسعه، معیشت مردم و صیانت از محیط زیست است.

پایان خبر/