به گزارش پایگاه خبری صبح دریانیوز، بارندگیهای اخیر در استان هرمزگان چه در نیمه شرقی و چه در نیمه غربی مشکلاتی را برای مردم به بارآورد و منازل بسیاری دچار آبگرفتگی شدند نیز به صورت میدانی در مناطق سیلزده میناب و رودان حضور پیدا کرد و از نزدیک در جریان مشکلات و زحمتهایی که برای مردم ایجاد شده است قرار گرفت.
شاید به جرات بتوان گفت که گلایه مشترک مردم تمام مناطق از عدم لایروبی رودخانهها و مسیلها بود که متولی آن وزارت نیرو و شرکتهای آب منطقهای هستند و از آن جایی که مهار روانابها و کنترل سیلابها نیز به نوعی در حیطه وظایف آب منطقهای است برای آشنایی دقیق تر با ابعاد بارندگیهای اخیر و سیلاب ناشی از آن و همچنین پاسخ سوالات مردم و سوالاتی که در مشاهدات میدانی برایمان ایجاد شده بود مصاحبهای با مدیرعامل شرکت سهامی آبمنطقهای هرمزگان ترتیب دادیم.
*سد استقلال، شهر میناب را از سیلاب ۲۸۰ میلیون مترمکعبی نجات داد
جمشید عیدانی اظهارداشت: بازشدن دریچههای سد استقلال یک امر اجتنابناپذیر است و خود سد یک منحنی فرمان دارد که در زمان ساخت برایش تعریف شده است که نشان میدهد در هر زمانی بهرهبردار باید چه رفتاری را داشته باشد تا سد را از خطر تخریب نجات دهد و پایین دستها نیز ممکن است در این سیلها آسیب ببینند.
عیدانی افزود: دریچههایی که برروی سد ساخته شده است هیچگاه حتی ۵۰ درصد هم باز نشده و حتی سیلابهای کوچک هم مخرب است و اگر سیلاب بزرگتری بیاید قطعا تخریب بسیار بیشتری خواهد داشت و پیش بینی میشود به دلیل شیب پایین شهر میناب قسمتهای عمدهای از این شهر زیر آب برود اما فرض کنید همین سیلاب اخیر میآمد و سد استقلال نیز وجود نداشت خسارات به دلیل عدم کنترل آب بسیار افزایش مییافت.
وی بیان کرد: یکی از اهداف احداث سدها کنترل سیلاب است؛ فرض کنید ۲۸۰ میلیون مکعب در این سیلاب از مقطع رودخانه میناب میگذشت و این سد هم وجود نداشت؛ دبی ۱۳هزار ،۱۰هزار و ۷هزار به صورت کنترل شده با حداقل تخریب عبور داده شده است و حتی در سال ۹۸ که جاسک سیل آمد بسیاری از پلها را آب برد و روستاها دچار آبگرفتگی شدید شدند اما تنها جایی که خسارت حداقل بود در رودخانه بعد از سد جگین بود که نشان میداد سد چه میزان در کنترل سیلاب میتواند موثر باشد.
*سامانه بارشی پیشرو در حال رصد دقیق است
عیدانی در پاسخ به سوالی در رابطه با بارندگی پیشروی هرمزگان گفت: در سفر وزیر نیرو به استان هرمزگان یک کارگروهی متشکل از مرکز تحقیقات منابع آب، سازمان هواشناسی و شرکت مدیریت منابع آب حوزه آبریز جنوبی کشور تشکیل شد که اینها کامل این سامانهای را که پیش بینی شده است را رصد کنند و با دقتی خاص به ما اطلاع دهند تا ما هر مانوری که میتوانیم برای تخلیه سد انجام دهیم با دقتتر انجام دهیم.
وی اظهارداشت: استان هرمزگان، استانی بی آب است و هرگونه ریسک برای رهاسازی میتواند تبعاتی برای دوران بیبارانی داشته باشد یعنی نمیشود با یک پیشآگاهی هواشناسی یک سد را خالی کنیم علاوه براینکه اگر باران خیلی شدید باشد خالی کردن کامل سد هم هیچ مشکلی را حل نمیکند مانند بارندگیهای اخیر که سد خالی بود و قبل از سیلاب آب حتی به اندازه دریچههای سد استقلال هم وجود نداشت و امکان خالی کردن آن وجود نداشت.
عیدانی تصریح کرد: هم اکنون نیروها در حال احداث خاکریزهای احتیاطی در روستاهای درگیر سیلاب هستند تا بتوانیم در این فرصت کم حداکثر کاری که میتوانیم را انجام دهیم و خطرات را در بارندگی پیشرو به حداقل برسانیم الان در حال حاضر ماشینآلات در گوربند، حاجی آباد، مازغ، حاشیه رودخانه تمبک و منطقه سنگی رودان مشغول کار هستند و اگر اعتبارات ویژهای در هیات دولت دیده شود میتوانیم یک بار برای همیشه حاشیه رودخانه میناب را ایمنسازی کنیم.
*سیل ۱۴۷میلیارد تومان به زیرساختهای آبمنطقهای خسارت وارد کرد
مدیرعامل آب منطقهای هرمزگان در پاسخ به سوالی در رابطه با مشکلات موجود برای جلوگیری از سیلابهای احتمالی و کمبودها بیان کرد: ما یک مشکل قانونی داریم؛ قوانین یکجا میگوید رودخانهی داخل شهر مسئولیتش با وزارت کشور است و یکجا هم میگوید با وزارت نیرو است لذا در جلسهای که با وزیر کشور داشتیم قول دادند که در سطح ملی این مشکل حل شود اما کلیاتش این است که ما یک دستگاه اجرایی هستیم و هرکاری که بخواهیم انجام دهیم سازمان برنامه و بودجه باید اعتبار در نظر بگیرد و ما بر اساس آن قرارداد ببندیم و نظارت کنیم بر اجرا؛ در شهرها عمدتا نه ردیف اعتباری به وزارت نیرو میدهند و حتی در قانون بودجه ۱۴۰۰ بند ۳ تبصره ۱۳ آمده است که وزارت کشور برود پیگیری پول خود را کند اما این مسئله نافی مسئولیتهای ما نیست و تلاش خود را انجام میدهیم.
عیدانی اضافهکرد: در حوزه آب منطقهای در کل استان حدود ۱۴۷میلیارد تومان به زیرساختها براثر بارندگیها و سیلابهای ناشی از آن خسارت وارد شد و در میناب کل کانالهای آبیاری با گل و لای پوشانده شده و در جاهایی نیز سیل کل کانالها را با خود برده است.
*۲هزار کیلومتر رودخانه در انتظار تامین اعتبار برای ساماندهی
عیدانی در پاسخ به سوالی در رابطه با لایروبی رودخانهها و نارضایتی مردم در این حوزه خاطرنشان کرد: اشتباهی که گاها توسط مردم و حتی مسئولین و کسانی که به قوانین سروکار دارند مطرح میشود استفاده از اصطلاح لایروبی است؛ لایروبی عملیاتی است که نهایتا از یک رودخانهای یک عمقی به اندازه ۲۰ سانتیمتر را جا به جا کنید اما درخواست مردم که اشتباها میگویند لایروبی نامش ساماندهی رودخانه است که شامل چندسری عملیات است که باید انجام شود.
وی تاکیدکرد: هرجایی که دولت به ما اعتبار ابلاغ میکند ما قرارداد بستیم و در حال کار هستیم ولی از آنجایی که استان هرمزگان ۲۰هزار کیلومتر رودخانه دارد که ۵هزار کیلومتر آن در نزدیکی مراکز جمعیتی قرار دارد مطالعات ساماندهی ۲هزار کیلومتر از رودخانهها انجام شده است اما شرط انجام آن این است که تامین اعتبار آنها توسط سازمان برنامه و بودجه انجام شود و ما بتوانیم ابلاغی بگیریم که وارد بحث قرارداد شویم.
عیدانی عنوانکرد: ساماندهی ۳۵۰ کیلومتر از رودخانههای استان هرمزگان نیازمند اعتباری بالغ بر ۱۷۵ میلیارد تومان است تا بتوانیم خطر سیلاب را در مناطق پرخطر جمعیتی کاهش دهیم.
*ورود بخش مردمی برای کمک به ساماندهی رودخانه سیریک خطر سیل را برطرف کرد
مدیرعامل آب منطقهای هرمزگان در پاسخ به سوالی در رابطه با بند(و) تبصره ۸ و ساماندهی رودخانهها توسط شرکتهای استخراج شن و ماسه گفت: بر اساس این قانون ما یک سری قراردادهایی را منعقد کردیم اما از آنجایی که این مسئله تازه در بودجه آمده بود یک سری ابهامات در آن وجود داشت که الان تقریبا رگلاژ شده است و چندین قرارداد هم داریم.
وی ادامه داد: بهعنوان مثال ساماندهی رودخانه گابریک از همین طریق در حال اجرا است و در رودخانه میناب هم مقداری از همین محل آغاز شده است و امسال تقریبا این طرح روی غلطک افتاده اما این هم فقط قابل اجرا برای رودخانههایی است که مصالحش قابل مصرف در مسائل عمرانی است لذا بسیاری از رودخانهها این قابلیت را ندارند و نمیشود از این محل اعتبار مورد نیاز برای ساماندهی آنها را تامین کرد.
عیدانی افزود: اجرای این طرح در رودخانه سیریک خوب بوده است و پیک سیلاب را که ۱۱۰۰ متر مکعب در ثانیه بود را گذراند و ساماندهی رودخانه با کمک بخش مردمی و معادن شن و ماسه موجب شد تا مردم از سیل ایمن بمانند.
انتهای پیام
Thursday, 21 November , 2024