به گزارش پایگاه خبری صبح دریا نیوز ،حسین سلیمی، صنعت برق نقش بیبدیلی در توسعه دیگر صنایع دارد و استفاده از شیوههای نوین در این حوزه به دلیل بالا بودن رشد تکنولوژی ضرورتی اجتنابناپذیر است. آمارهای صادرات غیرنفتی نشان میدهد که صادرات برق در بخشهای مختلف از جمله تجهیزات، خدمات و توزیع برق توان بالایی دارد.
صنعت برق به عنوان یکی از صنایع زیربنایی، تاثیرگذاری چشمگیری بر سایر بخشهای صنعتی، کشاورزی و خدماتی دارد. به طوری که رشد اقتصادی کشورها به شدت به صنعت برق وابسته است و به عنوان یکی از مهمترین زیربناهای اقتصادی، نقش مهمی در توسعه اقتصادی و رفاه جامعه دارد. مزیتهای انرژی الکتریکی از قبیل پاک بودن، سهولت مصرف و امکان تبدیل به سایر انواع انرژی بر اهمیت آن میافزاید.
صنعت برق عهده دار مدیریت عرضه و تقاضای برق بوده و نقش محوری در صیانت از منابع ملی، حفظ محیط زیست، ارتقای بهداشت عمومی، رفاه اجتماعی و خوداتکایی برای توسعه پایدار کشور ایفا میکند. مدیریت عرضه و تقاضا و دسترسی عادلانه همگان به برق مطمئن و پایا و متناسب با ظرفیت های ملی به عنوان اساسی ترین اهداف صنعت برق کشورها است.
سال ۱۴۰۱ که به فرموده مقام معظم رهبری حضرت آیت ا… خامنه ای به سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین مزین شده، طلیعه خودباوری و تکیه بر توان داخلی و تمرکز بر دانش و تجربه فنی است، تا نویدبخش ایرانی نو و رو به رشد باشد. در این میان صنعت برق کشور با تکیه بر تلاشهای بی وقفه صنعتگران، متخصصان و مدیران توانمند توانسته است نقشی حیاتی و تاثیرگذار در روند توسعه و بالندگی ایران ایفا کند .
چنانکه در سالهای اخیر با وجود برخی مشکلات و تحریمهای ظالمانه که سعی در توقف و کاهش سطح تولید برق کشور داشته است، با بهرهمندی از دانش، تخصص و تجربه ارزشمند متخصصان صنعت برق روندی پایدار و مستمر در خدمترسانی به مردم ایران اسلامی و تأمین انرژی الکتریکی مورد نیاز بخشهای اقتصادی و تولیدی کشور داشته و در این زمینه به موفقیتهای کمنظیر و ارزشمندی دست یابد؛ از این رو گذر از تحریمها عزمی راسخ و جدی را طلب می کرد که این موضوع به انگیزهای مهم و امیدآفرین در صنعت برق تبدیل شد .
اکنون با گذشت بیش از ۴۳ سال از انقلاب پرشکوه اسلامی، صنعت برق کشور در جایگاه ویژه خودباوری و خودکفایی ایستاده است که مهمترین جلوه آن در زمینه ساخت داخل قطعات مورد نیاز نیروگاهی میباشد. چرا که با وجود تحریمهای ظالمانه در سالهای اخیر، دسترسی به فناوریهای روز، برای متخصصان کشورمان مشکلات زیادی را بوجود آورده، اما تلاش صنعتگران در این حوزه وضعیت مناسبی را برای تولید و تامین برق مورد نیاز کشور فراهم کرده است.
در این میان نیروگاه بندرعباس با بهرهمندی از توانمندیهای داخلی در زمینه ساخت داخل، و استفاده از بلوغ فنی و تخصص داخلی در روند توسعه و بالندگی صنعت برق کشور روند رو به رشدی نسبت به سالهای گذشته داشته است.
در این راستا با توجه به گذشت بیش از۴۰ سال از راهاندازی این نیروگاه، شرایط بهرهبرداری و کارکرد تجهیزات آن دچار تغییر شده که ساخت بسیاری از قطعات، مستلزم طراحی مجدد و متناسب با شرایط کارکرد واقعی، حداکثر بهرهوری باشد.
از سوی دیگر با توجه به شرایط تحریم و موانع موجود در تامین قطعات خارجی، استفاده از توانمندیهای ساخت داخل، بهترین گزینه برای تأمین قطعات، جهت تولید برق پایدار و حرکت در این مسیر، حمایت از تولیدکنندههای داخلی و کمک به اشتغال، صرفه جویی ارزی را در پی داشته باشد.
در سال ۱۴۰۰ بسیاری از قطعات نیروگاهی از جمله ساخت و بازسازی قطعات توربین گاز که دارای فناوری پیشرفتهای است با استفاده از توان شرکتهای دانشبنیان در کشور بازسازی و بروزرسانی شده است. همچنین بازسازی یاتافان فنها (G.R.F & F.D.F)، ساخت قطعات پمپهای مختلف سیکل، شامل: پمپ سانترفیوژ، B.C.P و B.C.P، ساخت قطعات قسمت ورودی آب دریا شامل: قطعات پمپ واشینگ، CWP، باند اسکرین و… ساخت قطعات کمپرسور هوا و کمپرسورهای هیدروژنسازی شامل: پیستون، شاتون، شفت و … ساخت اکسپنشنهای ساختمان بویلر ، ساخت قطعات توربین شامل: یاتاقانها، پیچها، سیل ها و …. ساخت تجهیزات الکتریک و ابزاردقیق از دیگر کارهای مهم انجام شده در راستای بومیسازی قطعات نیروگاهی در نیروگاه بندرعباس بوده است.
نتیجه بهرهگیری از این رویکرد علاوه بر تولید پایدار انرژی برق و خدمترسانی رو به رشد به هموطنان عزیز ، مزیتهایی چون کاهش هزینههای تولید و زمان تعمیرات و خدمات واحدهای نیروگاهی، جلوگیری از خروج ارز در شرایط تحریم میباشد .
در این میان حمایت و پشتیبانی از سازندگان داخلی که منجر به اشتغالزایی و در نهایت تولید برق مستمر و ایمن در کشور می شود، مهمترین بخش در بومیسازی قطعات نیروگاهی است.
نیروگاه بندرعباس تاکنون موفق به بومیسازی بسیاری از قطعات مهم نیروگاهی شده است که علاوه بر صرفهجویی ارزی، گام بسیار مهمی در عرصه افزایش دانش این بخش مهم صنعت برق کشور برداشته است.
ساخت و بازسازی ۲۰۰۰ قطعه تخصصی در نیروگاه بندرعباس
این مجموعه در سال ۱۴۰۰ موفق به بومیسازی بیش از ۲۰۰۰ قطعه مهم کوچک و بزرگ نیروگاهی شده است که علاوه بر صرفهجویی ارزی، گام بسیار مهمی در عرصه افزایش دانش این بخش مهم صنعت برق کشور برداشته است. این تجهیزات فنی شامل قطعات مختلف مجموعه توربو ژنراتور انواع پمپها، کمپرسورهای فشار قوی فنهای بویلر، سانتریفیوژ توربین، دیسشارژ کیسینگ پمپ آب خنککن و تجهیزات الکتریک و ابزار دقیق بوده که با کمک تخصص و توانمندیهای ساخت داخل تامین شده است.
در این مدت طراحی و ساخت دیسشارژ پمپ آب خنککن برای اولین بار در نیروگاه بندرعباس انجام شده است که این امر ۵۰ درصد صرفهجویی ارزی برای صنعت برق کشور به ارمغان آورده است.
نیروگاه بندرعباس در زمینه ساخت داخل قطعات نیروگاهی در بین نیروگاههای کشور رتبه دوم را به خود اختصاص داد.
بومی سازی ۸۰ درصدی قطعات تخصصی در نیروگاه بندرعباس
بومی ازی سیستم سانتریفیوژ توریبن بخار، توربو ژنراتور انواع پمپها، کمپرسورهای فشارقوی فن های بخش بویلر، تجهیزات الکتریک و ابزاردقیق و تعمیرات توربین های بخار از مهم ترین اقدامات نیروهای متخصص نیروگاه بندرعباس برای خودکفایی است.
ساخت قطعات بخش بویلر نیروگاه در انحصار ۱۰ کشور است که ما توانستیم این قطعات را بومی سازی کنیم و تعمیرات توربین های بخار هم در انحصار یک کشور خارجی بود، اما اکنون نیروهای متخصص این نیروگاه این توربین ها را تعمیر می کنند.
همکاری شرکت های دانش بنیان با نیروگاه بندرعباس
با همکاری ۵ شرکت دانش بنیان و ارائه کلاسهای تخصصی برای نیروها، اکنون بیش از ۸۰ درصد تجهیزات نیروگاه بومی شده و تا دو سال آینده با بومی سازی بیش از ۹۵ درصد تجهیزات نیروگاه به ظرفیت اسمی ۱۳۲۰ مگاوات خواهد رسید.
تولید بیش از ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون کیلووات ساعت انرژی در سال ۱۴۰۰
انرژی تولیدی نیروگاه بندرعباس در سال ۱۴۰۰ از مرز ۵ میلیارد و ۷۰۰میلیون کیلووات ساعت گذشت.
از این میزان انرژی تولیدی حدود ۵میلیارد و ۵۴۷میلیون و ۹۲۱هزار کیلوواتساعت سهم واحدهای بخار و حدود ۱۵۲میلیون و ۷۹هزار کیلووات سهم واحدهای گازی نیروگاه بوده است.
حفظ منابع آبی و الزامات زیست محیطی در نیروگاه بندرعباس
در راستای تحقق اهداف استراتژیک و پاسخگویی به بخشی از مسوولیت اجتماعی و تامین ملاحظاتی نظیر حفظ منابع آبی و الزامات زیستمحیطی، آب تصفیه شده تولیدی و پساب فاضلاب نیروگاه را با صرف هزینه بالا ، پس از تصفیه ، مورد استفاده صنعتی و آبیاری فضای سبز قرار می دهد تا با افزایش میزان سرانه فضای سبز و نگهداری از آن ، به حفظ محیط زیست کمک نماید.
فضای سبز و محیط زیست از مباحث مهم در پایداری حیات طبیعی و انسانی و ایجاد فضاهای زیبا و دلنشین، همچنین ایجاد آرامش روانی از دیگر فواید فضای سبز در نیروگاه بندرعباس به شمار میرود.
البته این فواید به همین موارد ختم نمیشود چرا که فضای سبز در تولید اکسیژن، کاهش گرد و غبار هوا، جلوگیری از فرسایش خاک و کاهش تبخیر از سطح خاک موثر است.
یکی از راهکارهای غلبه بر این مشکل، استفاده از پساب تصفیهشده فاضلاب نیروگاه مطابق با استاندارد محیط زیست در تامین آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز است که این شرکت تلاش خود را به طور همزمان در چند حوزه آغاز کرد و به لطف خدا و همت کارکنان شرکت، در پایان نیمه اول سال ۱۴۰۰ به توفیقاتی بسیار ارزشمند دست پیدا کردیم، با اورهال و تعمیرات امکانات تصفیه خانه و تصحیح روندهای نادرست، پساب نیروگاه بندرعباس را به حد استاندارد رسانده و درجهت آبیاری فضای سبز از آن استفاده بهینه کنیم.
انتهای پیام
Thursday, 5 December , 2024