به گزارش پایگاه خبری صبح دریا نیوز ، مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان خاویاری شهید دکتر بهشتی به منظور حفاظت از ذخایر ارزشمند ماهیان خاویاری دریای خزر در سال ۱۳۵۰ وبا ظرفیت اسمی ۳٫۵ میلیون قطعه بچه ماهی خاویاری در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رشت در حاشیه رودخانه سفید رود ودر جوار سد سنگر تأسیس گردیده است و این مرکز اولین و بزرگترین کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری در ایران و خاور میانه است.
این مرکز در سال ۱۳۵۱ بطور آزمایشی با تولید ۱٫۶ میلیون قطعه بچه ماهی خاویاری آ غاز به کار نموده است.
گفتنی است ، در حال حاضر ۵ گونه بومی قره برون ، ازون برون ، فیل ما هی ، شیپ و چالباش براساس اعلام اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت ( IUCN) در لیست قرمز گونه های در معرض خطر انقراض هستند و بر اساس تصمیم کشور های حاشیه دریای خزر ،در قالب کمیسیون حفاظت و بهره برداری بهینه از منابع زنده دریای خزر، صید تجاری ماهیان خاویاری برای سال ۲۰۲۱ نیز همچنان ممنوع شد.
طبق اهداف کمی برنامه های پنج ساله سازمان شیلات ایران تکثیر ، پرورش ودر نهایت رهاسازی ماهیان خاویاری در رودخانه های منتهی به دریا ی خزر در استان های گیلان ، مازندران و گلستان هر ساله انجام می شود.
در ادامه و در حاشیه این بازدید مدیر کل شیلات هرمزگات گفت: با توجه به فشار مضاعف بر ذخائر آبزیان خلیج فارس و دریای عمان و برداشت ۱۲۰ هزار تن مازاد بر ذخائر و افزایش شناورهای فاقد مجوز در طول نوار ساحلی باید هر چه سریعتر حداقل سه مرکز بازسازی و حفاظت از ذخائر ژنتیکی آبزیان خلیج فارس و دریای عمان ایجاد شود و رهاسازی برخی گونه ها که رو به کاهش هستند در دستور کار قرار گیرد .
عبدالرسول دریایی افزود: در غیر اینصورت تا چند سال آینده برخی از گونه های تجاری امکان دارد منقرض و حذف شوند.
وی تصریح کرد: بیش از دوازده هزار شناور بصورت غیر مجاز در هرمزگان در حال فعالیت هستند که در صورت حمایت و تصویب طرح ساماندهی فعالیتهای صید و صیادی توسط دولت بخش اعظمی از مشکلات ناشی از فشار بر ذخائر و حفاظت از منابع آبزیان در حوزه دریایی استان هرمزگان حل خواهد شد و باعث توسعه پایدار و ایجاد اشتغال پایدار برای ساحل نشینان خواهد شد.
دریایی عنوان کرد: امید است با راه اندازی این مراکز و ایجاد زیستگاههای مصنوعی و بهسازی و حفاظت از خوریات منتهی به دریا وضعیت ذخائر بهبود یابد .
این مسئول عنوان کرد: کشورهای مانند ژاپن و چین سالیانه بیش از ۴۰ گونه و بیش از شش میلیارد بچه آبزیان را به دریا رهاسازی می کنند و قدمت این کار حدود ۱۰۰ سال است.
وی با اشاره به اینکه در کشور ایران بیشترین مراکز بازسازی ذخائر آبزیان در شمال کشور است که سالیانه میلیونها بچه ماهی گونه ماهی سفید و خاویاری به دریا رهاسازی می شود گفت: در جنوب کشور تنها مرکز بازسازی ذخائر آبزیان کلاهی فعال است که سالیانه بیش از ۵۰ میلیون بچه میگو به دریا رهاسازی می کند .
وی افزود: مرکز بازسازی ذخایر آبزیان کلاهی_میناب اولین پایلوت تکثیر میگو کشور بوده که نیاز به حمایت اعتباری ویژه دارد.
دریایی خاطر نشان کرد : که امروز مدیریت مشارکتی در حفظ و بازسازی ذخائر در دنیا بویژه کشورهایی مانند ژاپن و چین بدون مشارکت صیادان امکانپذیر نبوده و صیادان و بهره برداران دریا در کنار دولت نسبت به بازسازی و حفظ ذخائر مشارکت و همکاری دارند .
مدیر کل شیلات هرمزگان با بیان اینکه منابع آبزیان دریا جزئی از ثروت ملی و انفال بوده که نیاز به حفاظت و بازسازی دارد تاکید کرد: این مهم صرفا توسط دولت و منابع دولتی امکانپذیر نمی باشد و حتما باید با مشارکت جامعه بهره بردار باشد.
Thursday, 12 December , 2024